Είχα ραντεβού με τη φίλη μου την Πίτσα για να βγούμε έξω. Έρχεται με μικρή καθυστέρηση και με συνοφρυωμένο πρόσωπο.
- Τι σου συμβαίνει; Δεν αισθάνεσαι καλά,Πίτσα;
- Ήμουν μια χαρά,μέχρι που βγαίνοντας από το σπίτι, συνάντησα μια γειτόνισσα. Αυτό ήταν! Το κακό μάτι! Και τώρα πεθαίνω στον πονοκέφαλο…
- Και τι κάνουμε τώρα;
- Πάμε γρήγορα στη γιαγιά μου να με ξεματιάξει. Αλλιώς θα τρελαθώ.
Πήγαμε χωρίς χρονοτριβή. Η γιαγιά της Πίτσας, υποψιασμένη προφανώς από παρόμοιες αιφνίδιες επισκέψεις της εγγονής, μπήκε αμέσως στο νόημα. «Πάλι σε μάτιασαν, κοκόνα μου;». Αμέσως γέμισε ένα κρασοπότηρο με νερό, έβαλε λίγο λάδι σε ένα φλυτζανάκι και επί τω έργω: Σταύρωσε την εγγονή της με το χέρι τρεις φορές ψιθυρίζοντας κάποια λόγια, μετά σταύρωσε τρεις φορές το νερό και στη συνέχεια βουτώντας το δάχτυλό της στο λάδι, έριξε τρεις σταγόνες στο νερό. Αν ήσουν ματιασμένος, το λάδι διαλυόταν. Όντως, οι τρεις σταγόνες λάδι άρχισαν να ανοίγουν, να αραιώνουν μέχρι που εξαφανίστηκαν!
- Ματιασμένη ήσουν, μάτια μου, και πολύ μάλιστα! Είδες πόσο γρήγορα διαλύθηκε το λάδι;
Στη συνέχεια έδωσε στην Πίτσα να πιει τρεις φορές από το νερό, της έβρεξε, πάλι τρεις φορές, το μέτωπο και με ένα παρατεταμένο χασμουρητό πήρε όλο το κακό το μάτι από την εγγονή… Την ξεπροβόδισε με τη φράση:φτου σκόρδα! Η Πίτσα αυτομάτως έγινε περδίκι!
Σε όλη μου τη ζωή προσπαθούσα να καταλάβω τι μπορεί να είναι το κακό μάτι και γιατί δεν με έπιανε εμένα. Όταν ήμουν μικρή, φορούσα στο φανελάκι το φυλαχτό, ένα πολύ μικρό τριγωνικό μαξιλαράκι που μέσα είχε,όπως μας έλεγαν, τίμιο ξύλο, που μας προφύλασσε από πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Το φορούσαμε με μια παραμάνα, δεν το αποχωριζόμασταν ποτέ, και όταν αλλάζαμε το φανελάκι, το ξανατοποθετούσαμε στο καθαρό.
Όταν πια μεγάλωσα αρκετά και έπαψα να φορώ φανελάκι, άρα πάει και το φυλαχτό, άκουγα συχνά από τις φίλες μου ότι ήταν ματιασμένες, σε σημείο που είχα χάσει την αυτοπεποίθησή μου. Μα καλά, τόσο χάλια ήμουν εγώ; Ποτέ κανείς δεν με βρήκε όμορφη, έστω λιγάκι νοστιμούλα, γιατί ποτέ, ακόμα και όταν με κοίταζαν έντονα και παρατεταμένα, δεν ένιωσα ποτέ τα «συμπτώματα» της κακής ενέργειας, του κακού ματιού; Και άντε εγώ… Αλλά ούτε και τα παιδιά μου αργότερα; Κι αυτά άσχημα; Ολωνών τα παιδιά κατά καιρούς ανέβαζαν ξαφνικά πυρετό, που με την ευεργετική επίδραση του ξεματιάσματος, αυτομάτως έπεφτε, τα δικά μου παιδιά το ίδιο άτρωτα από το κακό μάτι με μένα… πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Θυμάμαι ακόμα, πολύ αργότερα, έτυχε να φιλοξενώ στο σπίτι μια φίλη, όταν ξαφνικά ένιωσε μια αδιαθεσία, που την απέδωσε στο κακό μάτι. Πήρε αμέσως τηλέφωνο τη μητέρα της να την ξεματιάσει. Έτσι έμαθα ότι υπάρχει και τηλεξεμάτιασμα. Η επιστήμη όμως προχώρησε ακόμη παραπέρα. Σήμερα,μια εφαρμογή μετατρέπει το smartphone σε … ξεματιάστρα! Έτσι δεν χρειάζεται να τρέξετε σε μάνες, γιαγιάδες και θείες. Με ένα κλικ στο κινητό σας επικοινωνείτε με τη διαδικτυακή ξεματιάστρα, που, αφού σας ξεματιάσει, θα σας πει πόσο τοις εκατό ήταν το μάτιασμα, δίνοντάς σας συγχρόνως και οδηγίες για να αποφύγετε το κακό μάτι.
Ποιος δε γελά με τους καυγάδες του Ορέστη Μακρή με τη Γεωργία Βασιλειάδου στην καταπληκτική ταινία « Η Κυρά μας η Μαμή»; Φοβερές ατάκες μιας άλλης εποχής, που όμως δεν διαφέρει και πολύ από τη δική μας στο θέμα του ματιάσματος…
Καλού κακού, όσοι πιστεύετε στο κακό μάτι, εκτός από το σκόρδο, που αποδεδειγμένα είναι αποτρεπτικό κατά του ματιάσματος, φορέστε κάτω από τα ρούχα σας μια μπλε χαντρούλα δίκην φυλαχτού, κατεβάστε και την εφαρμογή στο κινητό σας και μη φοβάστε κανέναν!